Az 5G mobilhálózat a jövő tartópillére

Mi az az 5G? Mekkora a sebessége az 5G-nek? Újabb mobilszolgáltatós marketingfogás? Mennyire lesz tőle jobb az életünk?

Minek az hiszen még 4G sincs mindenhol normálisan kiépítve?

5G az 5. generációs vezeték nélküli mobil technológiát jelöli. Akármennyire is nem hoz lázba ezeknek a dolgoknak a fejlesztése azért szeretnélek maradásra invitálni a cikk végéig, mert egészen futurisztikus dolgokról fogunk beszélni. Pedig csak arról lesz szó, hogy 4K-ban nézhetek majd videót YouTubeon. Vagy talán mégsem?

5G hálózat

Miért van már most erről szó? Még a 4G sem tökéletes.

1982 a Nordic Mobile Telephone bejelentette az első 1G-s hálózatot azóta megközelítőleg 10 évenként jelentek meg az újabb hálózatok. 1992-ben a 2G. 2001 a 3G éve volt és 2012 pedig a 4G-é. Az 5G-t pedig 2020-ra ígérik kereskedelmi forgalomba hozni. Tehát, ha nem akarnak lecsúszni a 2020 körüli dátumról már most el kell kezdeniük a fejlesztéseket, szabványosításokat a világban. Különösképpen úgy, hogy nem szimplán arról van szó, hogy gyorsabban és könnyebben fogsz tudni Skypeolni az ismerőseiddel.

Természetesen gyorsabb lesz, mint a 4G hálózat. 1-10 Gbit/s sebességet ígérnek. Jelenleg 5 Gb/s sebesség elérését jelentették be nem olyan régen az Ericssonnál.

Összehasonlításképpen a jelenlegi 4G 100Mbit/s sebesség elérésére képes.
Ez mit jelent?

A leggyorsabb mai 4G LTE hálózat maximumánál 60-szor gyorsabb

Vagyis a Gyűrűk Ura mind a három részének bővített kiadását 4K-ban 32 másodperc lenne letölteni. Az a Tv-ben egy reklám játékideje.
Brutális nem igaz?

És mindez teljesen értelmetlennek tűnik tekintve, hogy mire használjuk jelenleg a mobilunkat.

Akkor mégis mire fel ez a nagy sebesség?

A cégek, mint az Ericsson nem csak mobiltelefonokban és laptopokban gondolkodnak, hanem az úgynevezett IoT (Internet of Things) érdekli őket.

Ezek azok az eszközök, amik az internetre csatlakoznak. Okos autók, okos szenzorok, távirányítós munkagépek, amik az emberek számára veszélyes munkakörnyezetben dolgoznak. S ezeknél az eszközöknél a reakció idő miatt lesz szükség erre a nagy sebességre.

Egy példa az okos autókkal. Az önvezető autók elterjedéshez elengedhetetlen, hogy valamilyen formában kapcsolatban álljanak egymással ezek a járművek így előzve meg számos balesetet. Ha két ilyen autó egy sorban halad 90 km/h sebességgel s az első autó hirtelen lefékez.

A második autó a jelenlegi LTE tipikus hálózati sebességét használva, ami 40 ezredmásodperces késleltetést jelent, már 1 métert tesz meg, ugyanezen körülmények között az 5G 1 ms-nál is alacsonyabb késleltetése alatt csak 2,5 centimétert, mire reagál a fékrendszer.

De nem is a sebesség az 5G legnagyobb erénye. Sokkal fontosabb, hogy az új generáció lényegesen több csatlakozó eszközt tud majd fogadni. Ma közel 10 milliárd mobilhálózatra kapcsolódó eszköz van a világon, a következő néhány évben azonban ezek száma sokszorozódni fog. Erre pedig a hálózati oldalon is fel kell készülni.

Tudni kell a szolgáltatónak kiszolgálni azt a mennyiségű eszközt, ami majd a piacon lesz.

Mire lehet még jó az 5G?

Egyes elképzelések szerint megjelenhetnek a valós időben látott és mozgó hologramok is. Ami robotika fejlődésével arányosan lehetőséget biztosíthat arra, hogy egy orvos úgy hajtson végre egy műtétet, hogy jelen sincs a helyszínen.

Ugyanúgy hatalmas áttörést biztosítana a virtuális, kiterjesztett valóságon alapuló technológiáknak. Mely lehetővé tenné a még realisztikusabb élményt több millió ember számára.

Minden összekapcsolódik

Az egyre több okos kütyü megjelenésével, szükség lesz egy olyan rendszerre, ami ezt a mennyiséget képes lesz majd kezelni. Képzeljük csak el, hogy egy közintézmény épületeit felszerelve ilyen intelligens eszközökkel olyan mértékű energia és pénz megtakarítást lehet elérni, hogy végre lehetségessé válhatna a fenntartható fejlődés.

S ha mindezt a te házadba, lakásodba is beépítenék, gondolj csak bele mennyi pénzt spórolhatnál meg az így optimalizált rendszereddel.

Mindez futurisztikusnak tűnhet, de a jelenlegi 4G hálózatra épülve már megtalálhatóak a nyomai az 5G-nek. (Ha kíváncsi vagy milyen áron mozognak jelenleg a szolgáltatóknál a 4G-s csomagok, itt tudsz egyszerűen körülnézni.)

Szóval kell-e az 5G?

Ahogy látjuk az 5G-t egyáltalán nem a mai igényeinkhez fejlesztik. Hanem jóval előrébb gondolkodnak, olyan technológiák és lehetőségek kapujának tartópillére lehet, melyet eddig csak a filmvásznon láthattunk.

Az 5G bevezetésének várható ideje

Jelenlegi állás szerint, a 2018-ban Dél-Korea által rendezett téli olimpia játékokon nyerhetünk betekintés először az 5G hálózatba, KT Telecom által. Majd a szintén 2018-ban esedékes moszkvai foci-világbajnokság idejére pedig a Huawei szeretné tesztelni a rendszert.

Az első kereskedelmi (azaz bárki által használható) 5G hálózatokat világszerte 2020-ban élesíthetik.

Te mit gondolsz úgy hangzik kicsit ez az egész, mintha csak a Terminátorból a Skynet születését terveznék? Vagy úgy gondolod, hogy fantasztikus lehetőségeket biztosíthat a jövőben ez a technológia?

Írd meg nekünk gondolataid ezzel kapcsolatban a kommentekben.

Újságíró vagy? Van saját blogod, weboldalad vagy közösséged?

Szabadon felhasználhatod cikkjeinket, ha linkelsz a forrás anyagra weblapodról.

Ha szeretnél tőlünk adatokat, statisztikákat, elemzéseket vagy véleményeket, vedd fel velem a kapcsolatot a kallai.barnabas@tarifaexpert.hu címen.

[Total: 10    Average: 3.7/5]
  • Barnabás - TarifaExpert

    A TarifaExpert társalapítója vagyok. Célom, hogy segítsünk neked a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenni. Kalkulátorunkkal az egyedi igényeid alapján megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot. A tarifa összehasonlítás sosem volt még ilyen egyszerű.