snowden okostelefon biztonsag

Mit használ az Amerikai Egyesült Államok egyik legkörözöttebb embere, hogy megvédje magát a hatóságoktól?

Az Amnesty International, ami a világ egyik legnagyobb emberi jogokat védő szervezete megvizsgálta, hogy mennyire védik adatainkat azok az alkalmazások, amelyeket a mindennapi életben üzenetküldésre használunk. Továbbá, hogy az egyes szolgáltatók mennyire figyelnek oda, hogy üzeneteink, ne kerüljenek „beleegyezésünk” nélkül harmadik kézbe. Például a hatóságokhoz, vagy az államhoz.

snowden okostelefon biztonsag

Ma már majdnem 0-24-ben a nethez vagyunk kapcsolódba és tíz év múlva pedig már szinte minden eszköz, ami körül vesz minket hálózatba lesz kötve. (Lásd ezt a cikkünket.: Az 5G mobilhálózat a jövő tartópillére)

Egyre nagyobb kérdés, hogy mennyire van biztonságban a privát szféránk. Joe Westby az Amnesty International egyik tagja szerint okostelefonjaink által rengeteg személyes információ kerülhet akár kormányzati megfigyelők, akár bűnözési céllal rendelkező hackerek kezébe.

A szervezet megvizsgálta az üzenetküldő szolgáltatásokat. Első körben megnézték, hogy az alkalmazásoknál mi a helyzet a végpont-végpont közötti titkosítással.

Melyik alkalmazások rendelkeznek végpont-végpont közötti titkosítással?

AlkalmazásVan magasfokú titkosítás?
FacebookIgen
WhatsAppIgen
iMessageIgen
Face timeIgen
ViberIgen
Facebook messengerIgen (ha bekapcsolod)
SkypeNincs
SnapchatNincs
Google hangoutsNincs
Blackberry messengerNincs

Mi van, ha az állam kéri az adatokat?

Azonban az Amnesty International mobiltelefonok üzenetküldéseit vizsgáló szakértői nem csak erre voltak kíváncsiak. Érdekelte őket, hogy az alkalmazások szolgáltatói mit tesznek akkor, ha egy kormány kéri ki az egyes felhasználók személyes adatait vagy éppen üzeneteik tartalmát. (Nem is olyan régen ugye, hasonló ügy folyt az Apple és FBI között.)

Természetesen tökéletesen biztonságos alkalmazás nincs, de a vizsgálat során pontozták őket biztonsági szempontból. Így akinek fontos személyes adatainak a védelme, egy átfogóbb képet kaphat arról, hogy okostelefonján, milyen alkalmazást érdemes használnia.

Lepontozták az alkalmazásokat biztonsági szempontból

AlkalmazásPont
Facebook Messenger / WhatsApp73
Apple iMessage és FaceTime67
Google Allo, Duo és Hangouts53
Line Messenger47
Viber47
KakaoTalk40
Skype40
Snapchat26
BlackBerry Messenger20
Tencent WeChat73

Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy az adott alkalmazást, mennyire szeretné a jövőben használni. A nagyon alacsony pontszámot elért appoknál drasztikusan nő annak a kockázata, hogy hackerek vagy a hatóságok kezébe kerülhetnek bizalmas információink.

A szervezet szerint fokozott figyelmet kell fordítani a fiataloknak az okostelefon felhasználási szokásaikra, ugyanis ők különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mert könnyen célponttá majd áldozattá válhatnak.

Mit használ Edward Snowden?

A listán nem szerepel az az üzenetküldő alkalmazás, amit Edward Snowden is használ. (Aki pont azzal vált híressé, hogy nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét világszerte.)

Signal chat, ami elérhető okostelefonra és számítógépekre is. Ráadásul ingyenes.

Signal alkalmazás letöltés
Letöltés

Egyes szakértők szerint, ha titkos kommunikációra vágyik az ember, akkor ennél jobb alkalmazást nem is találhat. Bónusz pedig mellé, hogy akár ingyenes telefonálásra is lehet használni. (További ingyenes telefonálási lehetőségekről itt olvashatsz.)

Te milyen alkalmazást használsz? Egyáltalán félted a magánéleted, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek rólad információ? Vagy szerinted az egész csak egy összeesküvés elmélet?

Újságíró vagy? Van saját blogod, weboldalad vagy közösséged?

Szabadon felhasználhatod cikkjeinket, ha linkelsz a forrás anyagra weblapodról.

Ha szeretnél tőlünk adatokat, statisztikákat, elemzéseket vagy véleményeket, vedd fel velem a kapcsolatot a kallai.barnabas@tarifaexpert.hu címen.

[Total: 0    Average: 0/5]
  • Barnabás - TarifaExpert

    A TarifaExpert társalapítója vagyok. Célom, hogy segítsünk neked a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenni. Kalkulátorunkkal az egyedi igényeid alapján megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot. A tarifa összehasonlítás sosem volt még ilyen egyszerű.