Roaming 1×1 ­– vagyis az alapok amiket tudnod kell a roamingolásról

Mi az a roaming?

Ez egy angol szó melynek jelentése barangolás. A telefontársaságok ezzel a néven illetik azt, amikor olyan telefonos „tranzakciót” hajtasz végre, ami külföldi hívószámra irányul. Például kint nyaralsz a Costa Bravan Spanyolországban, amikor meglátsz egy hatalmas óceánjárót kikötni a parton. Gyorsan felhívod a barátaid a szállón, hogy szaladjanak le nézzék meg. Csinálsz egy képet magadról a hajóval a háttérben, és már töltöd is fel mobilneten keresztül új profilképnek a Facebookra. Közben kapsz egy SMS-t a szüleidtől, hogy épségben megérkeztél-e?
Nos ezekre gyakorlatilag mind roaming díjat számol fel a szolgáltatód. De mégis mekkora díjat fog felszámolni?

roaming a világ körül

Sokan gondolnak csillagászati összegekre ilyenkor és inkább nem is használják a telefonjukat, de fontos tudni, hogy az Európai Unió idén április 30-tól komoly szabályozásokat vezetett be a díjak meghatározásáról a fogyasztók védelme érdekében. Szóval, ha szeretnéd használni a telefonod külföldön is, hogyan tudod aktiválni a roaming forgalmat a szolgáltatódnál?

Barangolásra fel

A roaming szolgáltatások aktiválását a szolgáltatód telefonos ügyfélszolgálatán vagy SMS-ben is megteheted, ha le van tiltva. Ugyanakkor, mikor átléped az országhatárt és külföldi szolgáltató hálózatára csatlakozol, akkor ugyanolyan zökkenőmentesen fogod tudni használni a készüléked, mint itthon, bizonyos roaming díjszabás ellenében. Ilyenkor a szolgáltatóddal szerződésben álló mobilszolgáltató hálózatához fog csatlakozni a telefonod.

roaming SMS küldés külföldről
Businessman on Train Platform Text Messaging

Havidíjas előfizetőként a külföldi hálózatokban bonyolított hívások és egyéb igénybe vett szolgáltatások díját utólag, itthon, forintban kell kifizetned. Lehetőséged van ilyenkor meghatározni egy keretösszeget is, hogy mennyit szeretnél várhatóan fizetni a szolgáltatásért. Természetesen csak a ténylegesen felhasznált összegért kell fizetned a későbbiekben.

Honnan tudod, hogy a limitből mennyit használtál már fel?

A szolgáltatók minden esetben kötelesek neked a felhasznált adatmennyiség 80%-nál figyelmeztetést küldeni, ami történhet SMS-ben vagy e-mailben. A mobilneted pedig akár különböző appokkal is követheted.  Előfordulhat ugyanakkor, hogy az ország határain belül maradsz, mégis roaming díj kerül felszámításra a számládon. Az ilyet szándékolatlan roamingnak hívják.

Mi az a szándékolatlan roaming?

Az ország határainak közelében járva, a mobilunk automatikusan átvált egy külföldi szolgáltató hálózatára. Ez többnyire akkor következik be mikor az adott területen nincs lefedettsége a hazai szolgáltatónak vagy csak részben, vagy a külföldi cég jele erősebb.

Ezt az átváltást úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni – ha nem szeretnél roaming díjakat látni a számládon a hónap végén, és magasabb összegeket kifizetni –, hogy mobiltelefonunkon a hálózatválasztást kézire állítjuk. Így nem fog automatikusan a külföldi szolgáltató hálózatára csatlakozni.

Hogyan jelennek meg a roamingtételek a számládban?

A tételeket úgy, és akkor tudják a szolgáltatók megjeleníteni a számlán, ha azokat a külföldi szolgáltató megküldi a szolgáltatódnak. Így előfordulhat, hogy egy adott roamingtétel az aktuális ciklus helyett csak egy későbbi számlában fog megjelenni.

Hogyan spórolhatok a roamingon?

Hogyha spórolni akarsz a roamingon, akkor érdemes megnézni a szolgáltatók roaming opcióit.

Az EU szabályozás és a roaming jövője

A mobiltelefonok roaming díjai sokak szerint egy mesterségesen fenntartott költsége a nemzetközi telekommunikációs cégeknek. Mivel ma már annyira költséghatékonyan működnek ezek az intézmények, hogy ugyan valóban járhat plusz anyagi teherrel a szolgáltatóknak egy ilyen tranzakció, a díjak messze nincsenek fedésben a kiadásokkal. Ezért idén április 30-tól az Európai Unió tagállamaiban, illetve néhány, a szabályozáshoz önként csatlakozott államban a külföldi mobilhasználatra vonatkozó díjszabásokra egy sztenderd díjat határozott meg az Európai Parlament és Tanács.

malac persely roaming spórolás

Áprilistól kezdve mindenki kevesebbet fizet a telefonálásért, SMS küldésért és az adatforgalomért. A költségszámítás a korábbiakkal ellentétben már nem fix hatósági tarifákat használ, hanem roaming felárat.

A felárakat a tavaly elfogadott, Európai Parlament és Tanács a 2015/2120. számú rendeletben határozta meg. Euró centben állapították meg azt a maximális díjat, melyet a belföldi használati díjakon felül a szolgáltatók kiszámlázhatnak roaming díjként ügyfeleiknek.

A hazai mobilszolgáltatók által kiadott tarifatáblázatok alapján, a hálózaton kívülre irányuló hívások esetén érvényes percdíjakon felül az indított hívásokra bruttó 19,1/perc forinttól bruttó 72,8/perc forint lehet, míg a hívásfogadás többletdíja bruttó 4,3 forint/perc lesz. A többletköltség SMS-ek esetén 7,6 Ft-23 Ft-ig változhat, míg az adatforgalomnál alkalmazott többletdíj 19,1 forint, de legfeljebb 72,8 forint lehet megabájtonként. Ezek az összegek az alapdíjra kerülnek rá plusz tételként.

A szolgáltatók ugyanakkor különböző csomagokat használnak eltérő díjszabással, amikről érdemes lehet tájékozódni.

Mit hoz a jövő a roaming számára?

Mint fentebb említettük ezt a mesterségesen fenntartott tételt a jövőben szeretnék teljesen eltörölni és egységes piaci árakat kialakítani. Jelenleg úgy néz ki, hogy 2017 júniusától az EU-s roamingdíjak megszűnnek. Addig is több lépésen keresztül fog megtörténni az átállás, melynek része volt az idei rendelet hatálybalépése is.

Noha a roamingdíjak eltörlése a felhasználók pénztárcájának rendkívüli könnyítést eredményezne, ez korántsem olyan egyszerű feladat, mivel a piacon lévő több száz szereplővel kell számolni a 28 tagállamban.

Te mit szólsz ehhez a kezdeményezéshez? Eltörölnéd a roaming díjakat? Vagy téged hidegen hagy, mert amúgy sem használod? Írd meg kommentben, mi a véleményed.

Újságíró vagy? Van saját blogod, weboldalad vagy közösséged?

Szabadon felhasználhatod cikkjeinket, ha linkelsz a forrás anyagra weblapodról.

Ha szeretnél tőlünk adatokat, statisztikákat, elemzéseket vagy véleményeket, vedd fel velem a kapcsolatot a kallai.barnabas@tarifaexpert.hu címen.

[Total: 2    Average: 3/5]
  • Barnabás - TarifaExpert

    A TarifaExpert társalapítója vagyok. Célom, hogy segítsünk neked a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenni. Kalkulátorunkkal az egyedi igényeid alapján megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot. A tarifa összehasonlítás sosem volt még ilyen egyszerű.