Hogyan spórolhatsz a mobilnettel?

A mobilnettel való állandó harc az okos eszközök Achilles-sarka. A másik sarka pedig a merülő akksi, de maradjunk a mobil adatforgalomnál. Akik nem rendelkeznek korlátlan mennyiségű adatforgalommal,azoknak a mobilnet mindig egy kicsit szűkös és a hónap második felében már taktikázni kell, hogy kijöjjön az ember a számlazárásig vagy a következő feltöltésig.
adatforgalom mobilnet csökkentés

Ha nem szeretnél csillagászati összegeket fizetni a plusz forgalomért vagy csigalassú sebességgel működő nettel kihúzni a következő hónapig, akkor érdemes odafigyelned, hogy hogyan gazdálkodsz az adatforgalommal.
Mégis hogyan? Erre több egyszerű megoldás is létezik. Most megosztok veled párat amivel akár 50%-ot is sórolhatsz magadnak, úgy hogy az nem megy a felhasználás rovására.f

Mivel kezdd?

A legelső körben 3 lépés van, amit meg tudsz tenni, ha csökkenteni akarod a mobil forgalmad. Ha csak ezeket végrehajtod akkor akár már 25-50%-ot megtudsz spórolni.

1. Ne használjuk mobilneten azokat az applikációkat amik nagy adatforgalommal dolgoznak.

Tipikusan ilyenek azok az alkalmazások amik képet vagy videót töltenek le vagy fel a netre. Tehát ne ilyenkor akarjunk YouTubeon full HD-s videókat megnézni. Videózás közben érintsd me a jobb felső menüt (3 pötty) majd válaszd ki a fogaskerék ikont és állítsd a legalacsonyabbra a felbontást.

youtube adatforgalom csökkentés 1 youtube adatforgalom csökkentés 2 youtube adatforgalom csökkentés 3

Észrevetted, hogy a Facebook mindig elindítja a videókat, miközben a hírfolyamon görgetsz? Kapcsold ki ezt a funkciót, mert sok adatforgalmat fogyaszt. Látogass el a jobb felső hamburger menübe (három csík), görgess le az alkalmazás beállításokhoz (fogaskerék) és itt kapcsold ki az automatikus lejátszást.

Facebook adatforgalom csökkentés videó kikapcsolása 1 Facebook adatforgalom csökkentés videó kikapcsolása 2 Facebook adatforgalom csökkentés videó kikapcsolása 3

2. A telepítéseket és frissítéseket tiltsuk le, erre lehetőség van az applikációk beállításánál.

Ezzel egyúttal állítsuk be azt is, hogy csak wifi hálózatra csatlakozva hajtsa végre ezeket a frissítéseket. Ha ezt nem teszed meg akkor, minden alkalommal mikor megjelenik egy frissítés egy applikációhoz automatikusan elindul a letöltés, attól függetlenül, hogy éppen WIFI-t vagy mobilnetet használsz. Nem azt mondom, hogy ne frissíts. De azt megteheted akkor is, amikor Wifi hálózaton vagy.

Android rendszeren látogass el a Play Store-ba és a bal oldali menüben, a beállítások között ki tudod kapcsolni.

play store adatforgalom csökkentés automatikus frissítés leállítás 1 play store adatforgalom csökkentés automatikus frissítés leállítás 2

iOS-en a beállításokban az eszközök és iTunes menüponton belül tudod kikapcsolni.

adatforgalom csökkentés iOS-en automatikus frissítés leállítása

3. A böngészőket beállítod „spórolós üzemmódba”.

Ez megtalálható a böngészőben a beállítások fülnél adatforgalom-csökkentő elnevezés alatt. A Chromeban például ezt úgy tudod bekapcsolni, hogy a jobb felső sarokban található 3 függőleges pontra nyomva a beállítások menüpont alatt találsz egy adatforgalom-csökkentő (Data Saver) részt. Ahol egy kattintással bekapcsolhatod, hogy a Chrome előtömörítse neked a weboldalakat. Ilyenkor a nagyobb felbontású képeket és videókat, mobilra optimalizálva fogja megjeleníteni a böngésződ.
Ugyanitt megtalálod egy grafikonon a felhasznált adatmennyiséget, és hogy mennyit spóroltál.

Google Chrome adatforgalom csökkentés 1 Google Chrome adatforgalom csökkentés 2 Google Chrome adatforgalom csökkentés 3

A mobilinternet felhasználásnál, mikor a grafikonokat nézik az emberek, sokan abba a hibába esnek, hogy csak a letöltést nézik, holott a küldés és a fogadás ugyanúgy égeti el felhasználható kereted.

Fontos, hogy az adatcsökkentés nem működik inkognitó-módban vagy védett https-oldalaknál, tehát ha a telefonodat ebben a módban, vagy https-oldalak látogatására használod, nem fogsz különösképpen eredményt látni. Ha mindent totálisan lekapcsoltunk akkor is számíthatunk arra, hogy lesz bizonyos mennyiségű forgalom, mivel az okostelefon alaprendszere is felhasznál valamennyit. Tehát ne lepődjünk meg, ha mégis látunk valamekkora felhasznált adatmennyiséget.

Ha csak ezekre figyelsz akkor már akár 50%-ot is megspórolhatsz a mobilneted felhasználásából. Viszont, ha ezenkívül még érdekel, hogy pontosan milyen mennyiségű adatot használsz fel és melyik appod eszi főleg a mobilneted. Olvass tovább és elmondom, hogy tudod ezeket megnézni. Sőt, lehetőséged lesz megregulázni és korlátozni is az adatfelhasználásod.

Mennyi az annyi?

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mennyi a jelenlegi felhasznált adatod, akkor vagy a telefonod alapfunkcióját felhasználva egy egyszerű képet kapsz a forgalmadról, vagy letölthetsz applikációkat, amik részletekbe menően mutatják meg neked a havi adatforgalmad.

Ha a telefonod alapfunkcióját akarod használni, akkor androidon a beállításokban az adathasználat alatt megtalálható egy grafikon, amin a havi adatfelhasználásodról rajzolódik ki egy kép. Ez alatt egy alkalmazáslistát is látni fogsz. Itt megtalálható, melyik alkalmazás, mennyit használ fel az adatcsomagodból.

Android adatforgalom 1 Android adatforgalom 2

Windows Phoneon Adatforgalmi segéd néven, iOS rendszeren pedig a beállítások között a Mobil adatforgalom használatot kell keresned. Itt nem fogsz találni szép kis grafikonokat, csak egy összesített értéket fogsz látni.

Sokat spórolhatunk, ha a különböző alkalmazásoknál egyenként letiltjuk a “háttér adatot”. Android rendszeren a fenti menüben az applikációra kattintva tudod kikapcsolni. Így nem lesz adatátvitel, ha nincs éppen nyitva a program.

Külön alkalmazással is követheted az adatforgalmat

Ha egy ennél részletesebb képet szeretnél kapni, vagy szeretnéd egyszerűen beállítani a mobilnet felhasználásodat, telepíthetsz erre szolgáló alkalmazásokat is.

3G Watchdog – Android

Az egyik például az androidos 3G Watchdog amely nevével ellentétben természetesen már a 4G hálózatokat is kezeli). Itt aztán a lehető legaprólékosabb nézetben megtalálunk mindent, ami használja az adatforgalmat: mennyit töltenek le és fel az egyes alkalmazások, és mennyi van még a keretünkből. Emellett beállíthatunk időszakra vonatkozó keretet, vagy kérhetünk figyelmeztetést is, amikor a limit adott százalékát elértük. Így nem fogunk megfeledkezni arról, hogy hányadán állunk.

Onavo Extend – iOS

Az Onavo Extend ingyenesen letölthető az AppStore-ból és részletezi, hogy az elmúlt harminc napban mennyi adatot fogyasztott el egy-egy applikáció, mennyit spóroltál meg az adott időszakban.

Ha minden Mbit szalad

Szóval ezek a lehetőségek vannak, de a legspórolósabb megoldást a végére tartogattam. Csak akkor kapcsolod be a mobilnetet, amikor arra szükséged van, és ha végeztél, akkor kapcsolod ki. Ilyen egyszerű. Ha viszont rendszeresen elfogy a csomagod mennyisége, akkor lehet érdemes elgondolkoznod azon, hogy egy nagyobb kiszerelést válasz.

Ide kattintva meg tudod keresni a legjobb árakat és össze is tudod hasonlítani a különböző ajánlatokat a piacon.

Ne feledd, ha csak az első 3 lépést betartod, már nyert ügyed van, és sokkal nyugodtabban használhatod a mobilneted és garantáltan nem fogsz kifogyni a hónap végéig.

Neked van bevált módszered az adatforgalmad csökkentésére? Írd meg nekünk kommentben.

Újságíró vagy? Van saját blogod, weboldalad vagy közösséged?

Szabadon felhasználhatod cikkjeinket, ha linkelsz a forrás anyagra weblapodról.

Ha szeretnél tőlünk adatokat, statisztikákat, elemzéseket vagy véleményeket, vedd fel velem a kapcsolatot a kallai.barnabas@tarifaexpert.hu címen.

[Total: 3    Average: 2.3/5]
  • Barnabás - TarifaExpert

    A TarifaExpert társalapítója vagyok. Célom, hogy segítsünk neked a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenni. Kalkulátorunkkal az egyedi igényeid alapján megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot. A tarifa összehasonlítás sosem volt még ilyen egyszerű.