Mi a különbség a 3G és 4G között?

A technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy néha nehéz lépést tartani a változásokkal. Néhány éve már széles körben elérhető lett a 3G hálózat Magyarországon, ami gyorsabbá és kényelmesebbé tette a mobilon történő böngészést és APP használatot a maga 3.1 Megabites maximális letöltési sebességével.

4G sebesség

Idén mindhárom mobil szolgáltató elérhetővé tette itthon a 4G hálózatát, nézzük meg, hogy mi az a 4G mobilnet és a mi3g-4g-kulonbseg a különbség a 3G és 4G között.

A negyedik generációs, 4G mobilhálózat célja, hogy elődjéhez képest óriási mértékben megnövelje a mobil adatkommunikáció sebességét.

A korábbi mobil hálózatokkal ellentétben a 4G-t már úgy alakították ki, hogy a hang alapú kommunikáció helyett a mobil adat átviteli sebességére maximalizálására törekedjen.

Látszik, hogy a mobil szolgáltatók a hang alapú kommunikáció felől az adatra térnek át, amely egy komoly veszély a kábelszolgáltatókra nézve, mivel a 4G hálózat sebessége elérheti az optikai hálózatok sebességét is.

3G és 4G sebesség

A legnagyobb különbség a 3G és 4G mobil hálózatok között a sebesség. A 4G akár tízszer is gyorsabb lehet a 3G hálózatnál.

Kattints a videóra és nézd meg, a 3G és 4G közti sebesség tesztet.

Nem mindenhol ugyanolyan gyors?

Magyarországon mindhárom saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltató különböző 4G sebességet tesz elérhetővé az előfizetőinek és természetesen a lefedettség is változó.

Nézzük meg, hogy milyen 4G sebességet kínál a Vodafone, Telenor és a Telekom a jelenleg forgalomban lévő havidíjas csomagjaihoz.

Vodafone 4G sebesség és lefedettség

A táblázat azokat a jelenleg elérhető Vodafone-os csomagokat tartalmazza, ahol elérhető a 4G sebesség.

Vodafone 4G lefedettségi térkép

A Vodafone lefedettségi térkép megmutatja, hogy jelenleg milyen területén van 4G lefedettség a Vodafone mobil hálózatán.

Vodafone lefedettségi térkép

Telenor 4G sebesség és lefedettség

A táblázat azokat a jelenleg elérhető Telenorors csomagokat tartalmazza, ahol elérhető a 4G sebesség.

[plugin:4g_telenor]

Telenor 4G lefedettségi térkép

A Telenor lefedettségi térkép megmutatja, hogy jelenleg milyen területén van 4G lefedettség a Telenor mobil hálózatán.

Telenor lefedettségi térkép

Telekom 4G sebesség és lefedettség

A táblázat azokat a jelenleg elérhető Telekomos csomagokat tartalmazza, ahol elérhető a 4G sebesség.

[plugin:4g_telekom]

Telekom 4G lefedettségi térkép

A Telekom lefedettségi térkép megmutatja, hogy jelenleg milyen területén van 4G lefedettség a Telekom mobil hálózatán.

Telekom lefedettségi térkép

Végül melyik szolgáltatót válasszam?

Úgy gondoljuk, hogy egy átlagos felhasználó számára a mobilon történő böngészéshez és APP használathoz mindhárom mobil szolgáltató 4G hálózata elég gyors. Azt, hogy melyik szolgáltató mellett döntesz jobban befolyásolja az, hogy a lakhelyeden milyen 4G lefedettséggel rendelkeznek az egyes szolgáltatók, mivel sokkal nagyobb különbség van a 3G és 4G sebessége között, mint az egyes szolgáltatók 4G sebessége között.

A mobil adat sebességén kívül szerződéskötés előtt mindenképpen tájékozódj az aktuális árakról és a mérd fel, hogy igényeidnek melyik tarifa felelne meg a legjobban. Ehhez a legegyszerűbb megoldás, ha kipróbálod a szolgáltató független tarifa összehasonlítónkat.

[Total: 8    Average: 2.8/5]
  • Barnabás - TarifaExpert

    A TarifaExpert társalapítója vagyok. Célom, hogy segítsünk neked a bonyolult szolgáltatásokat átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenni. Kalkulátorunkkal az egyedi igényeid alapján megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot. A tarifa összehasonlítás sosem volt még ilyen egyszerű.